
Halı Yıkama Firması Kurmak
İçindekiler
- Halı yıkama sektörüne genel bakış
- Hangi ölçekte halı yıkama açmalıyım?
- Halı yıkama için ideal araç
- Halı yıkama ne kadar kazandırır?
- Halı yıkama için ideal dükkan
- Halı yıkama için gerekli makineler
- Halı yıkama reklam çalışması
- Halı yıkama için gerekli solüsyonlar
- Halı yıkamada personel seçimi
- Altın değerinde halı yıkama bilgileri
- Halı yıkamada yapmamanız gerekenler
- Bonus Bilgiler
- Fason yıkamacı
- Küçük halı yıkamacı
- Orta ölçekli halı yıkama firması
- Profesyonel halı temizleme tesisi
Hangi tipte halı yıkama işi yapacağınızın kararını vermiş olacaksınız. Ayrıca hali hazırda halı yıkamacı iseniz sizin de ufkunuzu açacak, işinizi geliştirecek, müşterinizi artıracak ve bu doğrultuda satışlarınızı yükseltecek birçok bilgi içermekte. Yazı, 10 senelik halı yıkama geçmişi olan TemizOlsun.com markasının sahibi Mehmet KARATAŞ tarafından yazılmıştır.
Halı yıkama sektörüne genel bakış
Türkiye’de halen vasıflandırılmamış sektörler arasında belki de en çok pazar büyüklüğü olan meslek dalı halı yıkamadır. Halı yıkama, günümüz Türkiye’sinde her il, ilçe, mahalle ve köylerde bulunmaktadır. Teknolojinin tam olarak entegre edilemediği ve insan gücünü ön planda tutarak yapılan işlerin arasında belki de ilk 3’te halı yıkama yer alıyordur.
Hal böyleyken halı yıkamacılar vücut yorgunluğundan ötürü işlerini pek fazla geliştirememekte ve dijitale olan yatırımlarını tam manasıyla yapamamaktadırlar. Baskılı medyadan zar zor bir şekilde dijitale geçen halı yıkamacılar, eskiden hiç olmadığı kadar müşteri potansiyeline (kısa sürede) sahip olmuşlardır.
Her ne kadar bilmem kaç fırçalı otomatik makinelerde çıksa da, halı yıkama mesleği insan gücü olmadan ilerlemeyen bir iştir. Halı yıkama firması kurarken en önemli kriteriniz ya halıları taşıyacaksınız yada sağlam/kuvvetli personel bulacaksınız.
Son olarak Türkiye’de neredeyse yok denecek kadar az bir sermayeyle yapılan işler arasında kazancı en çok olan tek işletme halı yıkamadır. Yeter ki iş temiz çıksın.
Hangi ölçekte halı yıkama açmalıyım?
Açacağınız halı yıkama yerinin büyüklüğü, bulunduğunuz bölgenin nüfusu, hedefleriniz ve sermayenizle orantılıdır.
- Fason halı yıkamacı= Her ne kadar tasvip etmesek te Türkiye çapında fason halı yıkama yapan kişiler oldukça çoktur. Fason halı yıkamacı, vergi levhası ve belirli bir yeri olmadan sadece aracıyla halı taşıyan kişiye denilir. Bu kişi halıları toplar, anlaştığı bir halı yıkamacıya yığar.Yıkama/Temizleme işlemleri bittikten sonra alır ve dağıtır. Bir nevi taşıyıcıdır. Fasoncuların içerisindeki kötü niyetli kişilerden ötürü birçok müşteri ya halısını kaybetmiştir, ya halısı deforme olmuştur yada halısını verdiği firmayı unutmuştur.
- Küçük halı yıkamacı= Meç, sıkma, birkaç tane askılık ve halı sarma tezgahı ile uygun fiyatlı dükkan kiralamış kişilere denilir. 2023 Yılı itibariyle bu tip bir işletme yaklaşık ₺100.000 gibi bir rakamla kurulabilir. Genellikle kırsal kesimlerde, köylerde ve az nüfuslu mahallelerde küçük halı yıkamacı en ideal çözümdür.Sermaye olarak en düşük meblağla kurulan küçük halı yıkama işyeri, işini büyütmek isteyen ve hedefleri olanlar için bir başlangıç noktasıdır. Dezavantajı ise yine her zamanki gibi insan gücü istemidir.
- Orta ölçekli halı yıkama firması= Orta düzeyde bir işletme kurmak ve kazandığının dışında bir nebzede olsa köşeye bir şeyler biriktirmek isteyen kişilerin tercihidir. Bu iş modelinde paketleme makinesi tercih edildiğinde iş akışı oldukça hızlanır.Küçük halı yıkamacıdan profesyonel tesise rahatlıkla geçilebilir fakat orta ölçekli işletme kurulduğunda eldeki makinelerin değerinde satılması için beklemek gerekmektedir. Oğlu, yeğeni veya birkaç akrabasını çalıştıran kişiler orta ölçekli halı yıkama firması kurarak oldukça yüksek kazanç elde ederler.
- Profesyonel halı temizleme tesisi= Masraftan kaçmadan her bir aşamayı sisteme ve otomasyona bindirip daha çok halıyı daha kısa sürede yıkayarak böylelikle daha fazla kazanmayı hedefleyen kişilerin tercihidir. Bu seçenekte bir takım makineler ikişerli alınarak (Örneğin halı sıkma makinesi) yıkama hanede geçen süre daha aza indirgenir.
Sonuç olarak ne kadar ekmek o kadar köfte sözü sanırım burada söylenir. :)Mehmet Karataş
Halı yıkama için ideal araç
- Küçük yıkamacı: Renault Toros SW veya Kartal gibi ucuz ama halı sığacak araçlar küçük halı yıkama işletmenize uyumludur.
- Orta ölçekli: FIAT Doblo Maxi, Renault Kangoo Maxi veya Volkswagen Caddy Maxi gibi hafif ticari araçlar işinizi görecektir.
- Mercedes Sprinter, Renault Master veya Volkswagen Crafter gibi uzun şasi araçlar hacimli yıkama tesisi için mantıklı birer seçim olacaktır.
Halı yıkama ne kadar kazandırır?
Bunu net olarak söylemek doğru olmaz lakin hadi sizinle bir hesap yapalım.
- Adana merkezde 1.173.563 vatandaş var.
- TUİK İstatistiklerine göre hane halkı sayısı 4 diyelim.
- 1.173.563/4=293.390 Adet ev bulunuyor.
- Adana merkezde bulunan 293.390 adet evin her birinde 5 adet halı olsa diyelim.
- Sonuç olarak 293.390X5= Adana merkezde 1.466.953 adet halı bulunuyor.
- Bu 1.466.953 adet halıdan tüm sebepleri masaya yatırarak “Ben bunun %1’lik kısmını yıkayabilirim.” dediğinizde 14.669 adet halı ile karşı karşıya kalıyorsunuz.
- 14.669 Adet halıyı 6 metrekare ile çarparsak 14.669X6=88.014 m² halı sonucuna ulaşılıyor. 😍😍😍
- Yapılan hesapta ise şimdi metrekare birimine kadar geldik. Halının metrekaresini 15 TL’den yıkıyorsunuz dersek, 88.014X15=1.320.210 TL Ciro ediyor.
Halı yıkama için ideal dükkan
Küçük halı yıkamacı: Müşterilerinizin gezmek için geleceği zaman, şehir içine çokta uzak olmayan ve olabildiğince ucuz bir dükkan işinizi görecektir. Apartman altı bu iş için maalesef uygunsuzdur. Müstakil evin altındaki bir dükkan tercih edilebilir.
Orta ölçekli: Yine şehir merkezine yakın ve önünde halınızı rahatça kurutabileceğiniz, fazla toz ortamında bulunmayan tenha bir konumdaki dükkan işinizi görecektir.
Profesyonel tesis: Bu tip bir işletme açacağınız zaman, işletmenin mülkiyeti mutlaka size ait olmalı. Çünkü sermaye bakımından bayağı bir terleyeceksiniz. 🙂 3 Veya 4 katlı mimar tarafından projelendirilmiş bir tesis işinizi rahatlıkla görecektir.
Halı yıkama için gerekli makineler
Kuracağınız işletme tipine göre alacağınız makinelerin kalitesi ve de fiyatları aynı orantıda olmalıdır. Peki, halı yıkama veya temizleme için hangi makinalar gerekmektedir? Bunun listesini ve kısaca neye yaradıklarını hemen sizler için paylaşalım:
- Halı çırpma makinesi: Halının arkasına tokaçlama tekniğiyle vurarak halının içinde bulunan toz ve bazı maddeleri dışarı atma işlemidir.
- Halı yumuşatma teknesi: Zorlu lekelerle başa çıkmak için geliştirilen bu makine genellikle kromdan imal edilerek halıların içinde bekletilmesi işlemini gerçekleştirir.
- Halı fırçalama makinesi: Yeterli seviyede su ve şampuan ile birleşen halının yüzeyini veya arkasını fırçalamaya yarayan manüel kullanımlı bir makinedir.
- Otomatik halı yıkama makinesi: İnsan gücü gerektirmeden çalışan bu makine genellikle masa tipidir. Yer tipi olanlarda mevcuttur. Halıyı fırçalama, vakumlama, gel berileme, su tazyiki gibi işlemleri uygular.
- Halı sıkma makinesi: Çamaşır makinesinin kurutma mantığıyla çalışan bu makine, halıdaki suyun %97’si kadarını tahliye ederek lekesiz bir kurutma sağlar. Son yıllarda gelişen teknolojiyle sıkma makinelerine özel pano yapılmaktadır.Bu panonun işlevleri ise şunlardır: 1: Otomatik kapanma. 2: Frenleme. 3: Yıldız üçgen devresiyle yavaş yavaş kalkarak makine ömrünü uzatmasıyla beraber elektrik kullanımının düşürülmesi. 4: Durduktan sonra belirli bir saniye tersine sarma, bu ise halıyı makineden kolay çıkarmaya yaramaktadır.
- Halı kurutma makinesi: Kapalı ortamda halı kurutma işlemi yapan işletmelerin kullandığı nem alma cihazının gelişmiş halidir. Çok kısa sürelerde halı kurutma işlemi gerçekleştirebilir.
- Halı paketleme makinesi: Büyük ölçekli işletmeler için gereken bu makine çok kısa sürelerde halıları seri bir şekilde paketleyerek servise hazır hale getirir.
Halı yıkama reklam çalışması
Halı yıkamacıların en sık kullandıkları reklam aracı el broşürü ve magnettir. Reklam çalışması yine sayfanın başında bulunan 3 farklı tipte açılacak olan işletmeye göre değişebilecektir. Biz bu reklam çalışma örneklerinden kısaca bahsedelim:
- El Broşürü Dağıtın: Servise çıktığınızda olabildiğince fazla el broşürünü yanınızda bulundurun ve her girip çıktığınız yere bırakmaya çalışın. Böylece daha fazla insana ulaşmış olacaksınız.
- Konuştuğunuz kişilere kartvizit verin: Cebinizde her zaman için fazlaca kartvizit bulundurun ve konuştuğunuz kişilere işletmenizin reklamına yönelik kartvizit takdim edin.
- Aracınızın üzerini markanızla donatın: Aracınıza reklam giydirme yapın ve ruhsata işleterek bunu yasal hale getirin. Böylece tekerlek döndüğü sürece reklama para vermezsiniz. 🙂
- Bulunabilir bir web sitesi kurun/kurdurun: Misal yaşadığınız il Adana diyelim. Yine misal markanızın adı TemizOlsun diyelim. Bir ev hanımı yada hizmet ihtiyacı olan birisi İnternet’te bu hizmeti arayacağı zaman “Adana TemizOlsun halı yıkama” diye aramaz. Çünkü sizin markanızı bilmez. O kişiye Adana halı yıkama hizmeti lazımdır. Arayacağı kelime ise: Adana halı yıkama olacaktır. Çıkan sonuçlar içerisinde ne kadar üst sıralarda bulunursanız müşteri kitleniz bir o kadar da çoğalacaktır.
- Yerel radyolarda duyulun: Çeşitli ilgi çekici kampanyalar düzenleyerek radyoya reklam verebilir ve radyo dinleyicilerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Misal diyelim: Ağustos ayı bitmeden halı yıkama hizmetinde %20 indirimi kazanmak için hemen 0532 629 7899 numaralı telefondan geç kalmadan sipariş verin.
- Sosyal medyanın gücünü Kullanın: Halı yıkamacıların en büyük yardımcısı hiç kuşkusuz sosyal medyadır. İşinizle ilgili her bir ayrıntıyı farklı sosyal medya mecralarında paylaşabilirsiniz. Buna örnek verecek olursak: Personellerinize Linkedin hesabı açabilirsiniz, Hizmet uygulama videolarınızı Youtube’de yayınlayabilirsiniz, Müşteri yorumlarınızı Facebook değerlendirme sekmesinde bulundurabilirsiniz, Halının yıkanmadan önceki ve yıkandıktan sonraki görünümlerini yan yana getirerek Instagram’da paylaşabilirsiniz, Duyuru ve kampanyalarınızı Facebook üzerinden yapabilirsiniz, İşletmenizin genel görünümü ve hizmetleri için Google benim işletmem kısmından kendinize ücretsiz bir web sayfası oluşturabilirsiniz.
Halı yıkama için gerekli solüsyonlar
TemizOlsun.com Olarak araştırmalarımızın neticesinde Karpaks markasında karar kıldık. Halı yıkama işleminde ana ürün halı yıkama şampuanıdır. Sonrasında ise aşağıdaki listedeki malzemelere ihtiyaç vardır.
- Leke çıkarıcı= Islak veya kuru halıya uygulanabilecek farklı türleri bulunmaktadır. Halılardaki lekelere, solüsyonun kullanma talimatına göre uygulanmaktadır.
- Ağartıcı/Beyazlatıcı= Halk dilinde klor, çamaşır suyu veya hypo olarak ta bilinmektedir. Kimi zaman şampuanın yetersiz kaldığı durumlarda (İsli halı vb.) kulanılıyordur.
- Yumuşatıcı= Yıkama işlemlerinden geçmiş halıya en son uygulanabilecek sıvıdır. Halıların sertlikten kurtulup yumuşaması amacıyla kullanılmaktadır.
- Halı parfümü= Halıların paketleme esnasında halıya püskürtme tekniğiyle uygulanır. Bu parfümün çeşidi tamamen sizin koku duyunuza kalmıştır.
Piyasada bulunan hemen hemen tüm halı yıkama solüsyonları işinizi görecektir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise: Reklama aldanmayın numune isteyin ve test ederek kendiniz karar verin. Veyahut ürünün müşteri yorumlarını okuyarak kararınızı verin.
Halı yıkamada personel seçimi
Personel teminini İşkur aracılığıyla yapmanız durumunda bir takım kazanımlar elde edebilirsiniz. İşbaşı eğitim programı, istihdam seferberliği gibi çeşitli yöntemleri kullanarak personel edinebilirsiniz.
Aracınızı kullanabilecek, Halı taşıma işlemini yapabilecek, halınızı yıkayabilecek, yasalara uygun bir biçimde alacağınız personel veya personelleri işletmenizin büyüklüğüne göre belirleyebilirsiniz. Personelinize iş güvenliği konusunda eğitim verebilirsiniz. Müşteri ilişkileri hususunda kısa bilgiler aktararak müşteriye olan davranışını yüksek düzeye getirtebilirsiniz.
Altın değerinde halı yıkama bilgileri
- Her zaman güler yüzlü olun.
- Müşterilerinize abla, ağabey gibi ifadeler yerine; hanımefendi, beyefendi, efendim gibi terimler kullanın.
- Müşteri size 1 defa değil sürekli lazım olacağından dolayı paçaları katlayın ve işe el atın halıları tertemiz yapın.
- Aracınızı sürekli temiz tutun. Çünkü balık baştan kokar. 🙂
- Hizmet bedeli 166 tutan bir işlemde müşteri size 160 veriyorsa bunu hemen fırsata döndürerek SMS aracılığıyla link atın ve yorum yazmasını isteyin.
- Halıları bolca durulayıp şampuandan tamamen arındırın.
- Paketleme esnasında halının içine nem alıcı ürün olan silikajel yerleştirin.
- Sürekli videolar paylaşarak hem tesisinizin reklamını yapın hem ise müşteri kitlenizi çoğaltın hem ise kalitenizi lanse edin.
- Personellerinizin görünümüne, giyimine, saç kesimine, tırnaklarına vb. dikkat edin.
- Personellerinizin müşteriye olan davranışlarını ölçün ve gerekli eğitimleri verin.
- Reklam çalışmalarınızda abartılı kelimeler, yanıltıcı sözler kullanmak yerine doğru ve bilgilendirici içerikler kullanın.
- Kişiliğiniz markanızı yansıtacağından dolayı her zaman pozitif olmaya çalışın.
- Halıların teslim tarihini göz önünde bulundurarak dizin.
- Müşteriye halı teslimatına giderken mutlaka galoş kullanın.
- Müşteriye halıyı teslim ettikten ortalama 2-3 gün sonra arayıp halıları nasıl bulduğunu sorun.
- Müşteri ile konuşurken yol gösterici olun ve kararı müşterinin vermesini isteyin, bekleyin.
- Müşterileriniz halılarını toplamamış ise hemen yardımcı olun ve toplayın. Bu size vefa kazandıracaktır.
- Müşteriden halıları alırken 3 farklı yöntemle bunu belirtin. 1: Dijital olarak “SMS, WhatsApp” bilgilendirin/belgelendirin. 2: Bilgi fişi verin. 3: SMS’te veya fişte yazılı olanları sözlü olarak tekrarlayın. Bu konuşma müşterinize + güven katacaktır.
- Halılar tesise geldiğinde mutlaka ön kontrolden geçirin. Islaksa küflenir ve zarara uğrayabilirsiniz.
- El dokuma halısı veya benzeri bir cinste halı değilse: Halının rengi soluk ise rengini açmak ve parlatmak için örnek oran: 100 litre suya 1 litre çamaşır suyu dökerek halıyı şampuandan sonra fırçalayın. Bu işlem halıyı daha da temiz ve parlak bir hale getirecektir.
- Bazı halılar elastiki kıvamında olduğundan dolayı sıkma makinesindeki işlem esnasında üzerindeki suyu atmaz ve ıslak bir şekilde kurur. Bu da halının yüzeyinde su lekesi bırakır. Çözüm ise halıyı ters çevirerek sarıp sıkma makinesine atmak olacaktır.
Halı yıkamada yapmamanız gerekenler
- Halıları taşıma esnasında yere ve duvara değdirmeyin.
- “O tarafa bir müşteri daha çıksın da öyle yola çıkayım” demeyin ve hemen yola çıkın.
- “Açıp biraz bekletin de tam kurusun” asla demeyin. Çünkü sizin vaatleriniz arasında halıyı kurutmamak YOK.
- Halıyı almaya ve teslim etmeye asla gecikmeyin.
- Asla ve asla olumsuz müşteri yorumu almayın. Çünkü günümüzde herkes İnternet kullanıyor ve her bilgiye kolaylıkla erişilebiliyor. Gerekirse halının yenisini alın verin fakat olumsuz yorum almayın.
- Üzerinde markanızın yazdığı araçla patinaj çekme, yolda birilerine sataşma, kavga vb. hiç bir olumsuzluk yaşamayın.
- Müşteriniz ile asla tartışmaya girmeyin. Bir apartmanda siz bir kişiye hizmet verirsiniz. O 1 kişi aslında komple apartmandır, arkadaşlarıdır, çevresidir. Kötü reklam yapılmamasına özen gösterin. Özen göstermek bir yana asla kötü reklam yaptırtmayın.
- Personeliniz ile müşteri arasında marka/hizmet haricinde herhangi bir konuda konuşulmasına asla izin vermeyin.
- Fiyatını, ücretini sonra hallederiz gibi terimler kullanmayın. Net olun çünkü babanızın hayrına bu işi yapmıyorsunuz. Zira her şeyin bir bedeli vardır.
- Müşteriye sormadan ve rızasını almadan asla parfüm kullanmayın. Parfüme alerjisi olan veya hamile olan kişiler olabilir.
- Halının her tarafı temiz ama burası da kalsın böyle.. Gibi kötü düşünceler içerisine girmeden halının her
- bölgesini eşit bir biçimde temizleyin.
- Hizmet alımı esnasında müşterinize gereksiz bilgiler vermeyin. Misal randevu esnasında halının gelberi ile kazıldığını söylemenize gerek yok. Müşteriniz sorsun siz cevaplayın. Sessiz bir müşteri ise genel yani kuş bakışı mantığıyla ilgili hizmeti tanıtın. Bu yeterli olacaktır.
- Kurumsal görüneceğim diye personelinize takım elbise giydirmeye kalkmayın. Bir yaka kartı ve tulum, tişört yeterli olacaktır. Bun ek olarak şapka da işin içine girebilir.
- Sosyal medyada dakika başı bir şeyler paylaşarak hesabınızı beğenen müşterilerinizi sıkmayın. Aksi takdirde takip edilmezsiniz.
- En ucuz biziz bizden başka ucuzcu yok tarzında reklamlar elbette ki belirli bir kısmın ilgisini çekecektir. Fakat uzun vadede bu yöntem sizin itibarsız bir marka olacağınızı düşündürür.
- Etraftan bulduğunu veya listesini edindiğiniz telefon numaralarına SMS veya WhatsApp gibi uygulamalar aracılığıyla reklam yapmaya çalışmayın. Kullanıcının kendisinin sizi bulmasına yardımcı olun.
- Senin halın ancak bu kadar temizleniyor başka yok, diyeceğiniz yere dükkanı kapatın ve bir iş bulup çalışın.
- Halıları güneşte kurutmayın. Kurutma makinesi alacak imkanınız yoksa halıyı ters asarak kurutun. Böylelikle halının yüzeyi güneşten dolayı renk solmasına maruz kalmaz.
- Halıları taşıma esnasında asansörü kullanacak en son kişi sizsiniz. Bu anlamda belirli bir müddet bekleyin ve insanların asansörü kullanmasına engel olmayın.
- Halı etiketini, halıyı araca koyarken mutlaka vurun. “Dükkana gideyim de orada çay içerken etiketleri yapıştırırım.” Demeyin ve unutmadan hemen zımbalayıp devam edin.
Bonus Bilgiler
Müşterilerinizden Facebook değerlendirme kısmına veya Google haritalar kısmına yada Instagram hesabınızdaki bir resmin altına yorum yazmasını istediniz diyelim.
- #Facebook için Arama kısmına markanızı yazar> Doğru yere girdiyse sayfanıza erişir.> Değerlendirmeler sekmesine geçer.> Değerlendirme yaz butonuna tıklar.
- #Google Haritalar için Google’da işletmenizi arar.> Çıkan sonuçlardan haritalar sekmesine geçer.> İşletmenizi bulmaya uğraşır.> Bulduğunda yorumlar kısmına geçer.> Oradan yorum yaz butonuna tıklar.
- #Instagram için Instagrama girer.> Arama kutusuna markanızı yazıp bulmaya çalışır.> Yorum yaptırmak istediğiniz resmi bulma ile uğraşır.> Yorumunu yazar.
Ne kadar da zahmetli işlemler demi? Bu işlemleri neredeyse kimse yapmaya uğraşmaz. Peki, nasıl müşteri yorumu edineceksiniz? Tek bir tıklama ile bu yukarıdaki işlemleri yaptırtmak isterseniz işte yapmanız gerekeni yazıyorum. Yazımızı sosyal medyada paylaşın. Ekran görüntüsünü temizolsuncom@gmail.com adresimize postalayın.
Telefon numaranızı da yazın. Sizi arayalım bu işlemi tamamen ücretsiz bir biçimde gerçekleştirelim. Sonrasında ne mi olacak? Tek bir SMS veya whatsapp mesajı ile müşterilerinize attığınız bağlantı ile müşterileriniz linke tıklayarak anında yorum yazabilecek.
Sonuç itibariyle yaşadıklarımı, gördüklerimi ve duyduklarımı en anlaşılabilir bir şekilde size aktararak Halı yıkama firması kurmak isimli yazımı hazırladım. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur. Eğer ki sizin de bu yazıya eklemek istediğiniz bir şeyler varsa lütfen yorum kutucuğunda belirtin. Mehmet Karataş
Emeğinize sağlık. Teşekkürler değerli bilgiler için.
Rica ederiz efendim, bilgi aktarabildiysek ne mutlu bize.